Skip Navigation Links

De Afrikaanderwijk

De Afrikaanderwijk is een multiculturele, oude arbeiderswijk in de wijk Feijenoord. De wijk is gebouwd rond 1900 als huisvesting voor de arbeiders die meewerkten aan het graven van de havens op Zuid. De straatnamen in deze wijk dragen de namen van Zuid-Afrikaanse steden, gebieden en leiders, zoals: Pretorialaan, Transvaalsstraat en de Paul Krugerstraat.

Welkom in de Afrikaanderwijk
De muur is onderdeel van het op Deltahoogte brengen van de Brede Hilledijk als waterkering

Deze wijk is ook en vooral bekend om zijn grote 'multi-culturele' markt. Op woensdag en zaterdag is er op het Afrikaanderplein een markt van ruim 200 kramen. Deze markt staat op de derde plaats van de grootste markten van Nederland.

De Afrikaanderwijk is ook de geboortegrond van de huidige voetbalclub "Feyenoord Rotterdam".

De Markt   Voormalige H.B.S.   Het Gemaal   R.V.V. Feijenoord

 Bekijk de kaart 

Afrikaanderwijk
Brede Hilledijk

Hoek Hillelaan Bloemfonteinstraat
Hoek Hillelaan Bloemfonteinstraat

Hoek Hillelaan Pretorialaan
Hoek Hillelaan Pretorialaan

Koffiehandel Pretoria
Koffiehandel Pretoria

Meer foto's
Metro Rijnhaven
Metro Rijnhaven

Pretorialaan
Pretorialaan

Promotie Afrikaanderwijk
Promotie Afrikaanderwijk

Welkom in de Afrikaanderwijk
Welkom in de Afrikaanderwijk

Afrikaanderplein
Afrikaanderplein

Afrikaanderplein

Afrikaanderplein

Afrikaanderplein

Afrikaanderwijk Brede Hilledijk
Brede Hilledijk

De Markt

In het centrum van de Afrikaanderwijk ligt het circa 5 hectare grote Afrikaanderplein. Iedere woensdag en zaterdag is er op het Afrikaanderplein de "mart". Deze grote weekmarkt met ruim 200 kramen staat daarmee op de derde plaats van de grootste markten van Nederland. Het aanbod op de markt is even multi-cultureel als de wijk zelf.
Aanrader voor vis, kruiden, kaas, groenten en fruit. Wel ogen en oren openhouden en vergelijken, dit is het goedkoopste segment.

Openingstijden:
Woensdag: 8.00 - 17.30 uur
Zaterdag: 8.00 - 17.00 uur

Markt Afrikaanderplein
Oosterse delicatessen en kruiden

Markt Afrikaanderplein
Lampenboer


Voormalige H.B.S.

1924 - 1927, Afrikaanderplein 40
Deze school was de eerste opdracht voor ir. Ad van der Steur als stadsbouwmeester in dienst van Gemeentewerken Rotterdam.
Het gebouw vormt de afsluiting van het Afrikaanderplein aan de zuidzijde (Putselaan).
Het gebouw bestaat uit een langgerekt bouwdeel met klaslokalen aan weerszijden en een gedeelte met aula en gymnastiekzalen aan de zuidwestkant van de hoofdentree, die is gemarkeerd door een toren (een signatuur van Van der Steur).
Het complex bevatte ook een (botanische) tuin en tuinmanswoning.

Het gebouw heeft een aan Dudok herinnerende opbouw met kubische volumes, zoals ook bij de daarna volgende ontwerpen van Van der Steur.
Sinds 1996 is in het gebouw een moskee gevestigd. De aula is toen voorzien van een koepel.

Voormalige van Oldenbarnevelt HBS
Voormalige van Oldenbarnevelt HBS

Trappenhuis voormalige HBS
Trappenhuis voormalige HBS

Kopgevel Ad van der Steur
Van der Steur in de Afrikaanderwijk

Gedenksteen slachtoffers 1940-1945
Gedenksteen slachtoffers 1940-1945

Meer foto's
Kubistische kopgevel
Kubistische kopgevel

Derde Hoogere Burgerschool op de linker Maasoever
Derde Hoogere Burgerschool op de linker Maasoever

Trappenhuis
Trappenhuis

Het Zuidoostelijk rioolgemaal

Het gemaal aan de Pretorialaan is in 1899 gebouwd als het ‘Zuidoostelijk rioolgemaal’. Een poldergemaal, dat er voor moest zorgen dat de weilanden op de linker maasoever droog bleven. Charlois was nog een aparte gemeente en de grootschalige bebouwing in de Afrikaanderwijk moest nog van de grond komen. Het overtollige water werd door een pijpleiding met een doorsnede van 1 meter onder Zuid door gestuwd, om uiteindelijk in de Koningshaven te worden geloosd. De pompen werden toen nog door middel van stoom aangedreven. In 1926 is het gemaal omgebouwd naar een elektrisch aangedreven installatie.

Pas in 1984 kwam er een wet die voorschreef dat afvalwater eerst moest worden geschoond en kwamen er zuiveringsinstallaties. Er werd een nieuwe verbinding aangelegd tussen de Pretorialaan en de Dokhaven, waar het afvalwater wordt verwerkt, om vervolgens alsnog de Nieuwe Maas in te gaan. Alleen bij hevige regenval wordt de Koningshaven nog gebruikt als overstort.

Zuidoostelijk rioolgemaal

Toen de functie van het gemaal in het gebouw ernaast door een modernere installatie werd overgenomen is het gemaal verbouwd tot multifunctionele locatie.
Sinds 2014 wordt het gemaal onder de naam "Gemaal op Zuid" beheerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie. Een wijkonderneming die zoals zij zelf zeggen: “De kracht en kwaliteit van lokale productie zichtbaar maakt”. Dit doen ze door het gebouw open te stellen als platform voor activiteiten rondom talentontwikkeling, presentie, cultuur en ontmoeting. Samen met verschillende partners zorgt de Afrikaanderwijk Coöperatie er voor dat dit markante gebouw voor collectief gebruik en wijkbijeenkomsten behouden blijft.

Zuidoostelijk rioolgemaal

Zuidoostelijk rioolgemaal

Meer foto's
Zuidoostelijk rioolgemaal

Zuidoostelijk rioolgemaal

Zuidoostelijk rioolgemaal

Zuidoostelijk rioolgemaal

R.V.V. Feijenoord

Feyenoord (van 1912 tot 1971 gespeld als Feijenoord) is een voetbalclub met een lange historie. Op 19 juli 1908 werd in koffiehuis "de Vereeniging" van de eigenaar Jac. Keijzer de voetbalclub 'Wilhelmina' opgericht. Er werd gekozen voor het opgespoten terrein 'De Put' tussen het Afrikaanderplein en de Hillendijk om de wedstrijden te spelen.

In 1909 werd besloten de club te laten fuseren met 'Volharding'. Daardoor werd de naam veranderd in HFC (Hillesluische Football Combinatie). HFC bleef spelen op het terrein 'De Put'. HFC sloot zich aan bij de Rotterdamse Voetbalbond, maar omdat er al een club was die HFC (nu Koninklijke Hem) heette, moest de naam wederom veranderd worden. De naam werd in 1909 R.V.V. Celeritas.

In 1912 promoveerde Celeritas naar de NVB. Omdat er ook al een club was die Celeritas heette, moest de naam weer veranderd worden en nu kreeg het de naam R.V.V. Feijenoord. Dit zou later nog worden veranderd in R.V. & A.V. Feijenoord en Sportclub Feyenoord voordat de uiteindelijke naam Feyenoord Rotterdam werd gekozen. Tegelijkertijd kreeg het de rood-witte shirts met zwarte broek en zwarte kousen, zoals we ze nu nog steeds kennen.
De club ging spelen op het Afrikaanderplein. In de Paul Krugerstraat, op 73b, was een snoepwinkel gevestigd genaamd "De Kleine Concurrent". Daar was de eerste kleedkamer van Feijenoord en werden de doelpalen opgeslagen.

In 1917 volgde de promotie van Feijenoord naar de 1e klasse en verhuisde de club naar het nieuwe terrein aan de Kromme Zandweg op de hoek van de Dordtsestraatweg.

Bereikbaarheid

Metrostations Rijnhaven en Maashaven.
Tramlijn 23 of 25.
Parkeren (betaald) in de wijk is zeer beperkt mogelijk. Parkeerterrein op loopafstand langs de Rijhaven nabij het Metrostation, richting Erasmusbrug.

In de nabijheid

Maashaven   Rijnhaven   Katendrecht   Feijenoord   Bloemhof

Kaart


TOP

Select a language

Zoek op deze site

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!]

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciele belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2019 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden